„Am tot întârziat să fac anunțul legat de concursul de debut de anul acesta, recitind, sperând să găsesc ceva care să mă convingă pe de-a-ntregul, căutând să iau decizia cea mai bună și mai justă. Fiindcă în nici unul din anii precedenți câștigătorii concursului nostru nu au avut unanimitate (dimpotrivă, aproape întotdeauna rezultatele au fost foarte strânse după ierarhiile făcute de membrii juriilor de până acum), știam că nici de data asta stabilirea câștigătorului nu va fi simplă. Ca să nu mai lungesc suspansul, trebuie să spun că, din păcate, anul acesta premiul nu va fi acordat, deși mi-e ciudă că întrerupem în felul ăsta un șir care-arăta bine. Pe de altă parte, Casa de Editură Max Blecher rămâne consecventă în editarea și publicarea a două volume de debut pe an, iar în 2015 cărțile semnate de Victor Țvetov și Ana Donțu (aceasta din urmă e în pregătire și va ieși la începutul lui noiembrie) duc la 10 numărul autorilor pe care i-am debutat de când am început.

Nu se pune problema că nu am avut de unde alege, însă cine-mi cunoaște exigențele ca editor știe, vreau să cred, că nu mă mulțumesc cu jumătăți de măsură. Vreo doi (dacă nu chiar trei) dintre poeții selectați pe lista scurtă sunt printre cei mai promițători tineri care scriu acum. Știu că în momentul ăsta le-aș face mai degrabă un deserviciu publicându-i la 19-20 de ani (spun asta din proprie experiență). În rest, am avut un volum atipic și experimental, dar haotic și adesea destul de naiv, o carte stranie de poeme în proză care, oricât de atentă la stil și la înrămări, nu ar fi mai mult decât o broșurică (partea a doua, în versuri, fiind nepublicabilă) și un volum excedentar la capitolul cantitate, în care o poetă pe care o știu de ceva vreme a-nghesuit tot ce a scris în ultimii ani, ceea ce a făcut din manuscrisul pe care ni l-a propus ceva destul de inegal și de greu digerabil.

Sunt convins că, scriind mai departe și lucrând asupra acestor cărți potențiale, unii dintre cei pe care i-am citit și recitit pentru concursul de anul ăsta vor ajunge să publice nu peste multă vreme (poate chiar după concursul de debut de anul viitor, cine știe?) cărți bune și întregi, cu care nu ne va fi jenă, peste ani, nici autorilor, nici editorului lor.


P.S. Le mulțumesc Ruxandrei Cesereanu și lui Nicolae Coande pentru că au acceptat să fie în juriul celei de-a cincea ediții a concursului și fiindcă s-au aplecat cu răbdare și interes asupra manuscriselor primite.”

Claudiu Komartin






„Prima fază a celei de-a cincea ediții s-a încheiat: am primit multe manuscrise, dintre care în jur de 15 mi s-au părut bune, cât de cât promițătoare sau aveau în ele secvențe ce-mi mai făceau din când în când cu ochiul.
Am ales, ca în fiecare an, zece — din care cei trei membri ai juriului (Ruxandra Cesereanu, Nicolae Coande și subsemnatul) îl vor desemna pe câștigător. Asta se va-ntâmpla în jur de 15-20 octombrie, ca să avem la dispoziție o lună să ne ocupăm de carte.

Cele 10 manuscrise selectate sunt:

* Alexandru Carol, (fără titlu)

* Alin Ioan Gabor, ce aș face dacă aș fi în locul meu?

* Bianca Sanda, Povestiri fără sfârșit

* (nesemnat), Esperluete ploi

* Laurențiu Malomfălean, Nu te culca după miezul nopții

* Vlad Viski, Mă cheamă Sorina

* Mădălina Nica, Și

* Dan Negară, Nomazi de asfalt

* Horia Șerban, om

* Ștefan Lujinschi, fumoar pentru sfinți

Le mulțumesc tuturor celor care au trimis și au crezut sincer că. Sper să le meargă tot mai bine cu scrisul și să nu se grăbească să publice decât atunci când au o carte de poezie bună & adevărată. Pentru că, s-o recunoaștem, e o inflație enormă: atâția oameni care scriu și mult mai puțini care citesc...”

Claudiu Komartin




Ediția a V-a a concursului de debut în poezie Max Blecher

Casa de Editură Max Blecher (www.maxblecher.ro) organizează a V-a ediție a concursului anual de debut, continuând inițiativa pornită în 2011, al cărei scop este descoperirea și publicarea unor autori valoroși nedebutați în volum. Un concurs deschis poeților care nu au publicat editorial, câștigătorul fiind ales de către cei trei membri ai juriului.

La fel ca în anii trecuți, condiția principală de participare este să nu fi debutat în volum. Nu există limită de vârstă pentru înscriere. Premiul constă în publicarea manuscrisului câștigător și lansarea cărții la târgul de carte Gaudeamus (noiembrie 2015).

Adresa de e-mail la care manuscrisele vor fi înscrise este debutmaxblecher@gmail.com. Data limită de trimitere este 1 octombrie 2015. Nu există condiţii în ce privește numărul de pagini, fontul ales pentru paginare, formatul în care va fi trimis manuscrisul.

Juriul concursului de debut Max Blecher este alcătuit din: Ruxandra Cesereanu, Nicolae Coande și Claudiu Komartin.


Câştigătorii edițiilor anterioare:

2011:

Matei Hutopila, c o p c i
(Premiul Societății Scriitorilor Bucovineni)


2012:

Anatol Grosu, epistola din filipeni
(Premiul Național de Poezie „Mihai Eminescu” pentru debut)


2013:

Florentin Popa, Trips, heroes & love songs
(Premiul „Iustin Panța” pentru debut)


2014:

Ștefan Ivas, mila schimbă gustul cărnii
(Premiul Național de Poezie „Mihai Eminescu” pentru debut)