Matei Hutopila
c o p c i

Anul apariției: 2011
Colecția: Opera Prima
Format: 190 X 206 mm
Număr de pagini: 70
ISBN 978-606-92702-8-8
Preț: 15 RON

premiul de poezie
al Societății Scriitorilor Bucovineni


Biografia autorului:

Matei Hutopila
(n. 1987)

absolvent istorie,
masterand arheologie

a publicat în tomis și hyperion

prezent online pe
clubliterar.com
și fdl.ro

trăiește la Iași


Despre c o p c i:

„La concursul de manuscrise, l-am remarcat imediat: avea naturalețe și directețe, știa să-și spună poveștile (ei bine, și în poezie se spun povești) și o făcea cu plăcere, livra umorul în doze bine cântărite și acompania cu el până și «scenele» funerare. Iar acum aflu că are și un nume: Hutopila. Să tot scrii cărți bune cu un nume ca ăsta!”

Ioan Es. Pop

„De la primele poeme pe care i le-am citit, am știut că Matei Hutopila este unul dintre acei poeți rari care pot să impună noi posibilități, încă neexplorate, de acțiune poetică, fiindcă nu vine pe urmele bătătorite de alții și nu se ia după nimeni. Fără a-și propune să scrie în răspăr cu discursurile în vogă ale momentului, fără să dea impresia că îl interesează să fie mai autentic sau mai revoluționar decât ceilalți poeți afirmați recent, Hutopila e din ce în ce mai bun, mai adevărat și mai sigur pe el de la un poem la altul. Dezinhibat și melancolic, impetuos și sentimental, tânărul poet își face prin copci o intrare memorabilă. Dintre poeții de la începutul acestui deceniu, Matei Hutopila este, pentru mine, cap de listă. Alături de Andrei Dósa, George Serediuc, Aleksandar Stoicovici, Vlad Drăgoi sau Anatol Grosu, el a început deja să schimbe paradigma poetică instaurată cu zgomot și furie în ultimul deceniu de către 2000-iști. În cazul său, nu are nici un sens să vorbim despre grupuri, găști sau strategii de impunere. Hutopila enervează și emoționează, uimește și înnoiește, ca orice poet valoros, fără să pună la bătaie nimic altceva în afară de talentul și energia lui formidabilă. Pe scurt, Matei Hutopila este unul dintre flăcăii teribili ai noii generații care pot duce oricând meciul în prelungiri.”

Claudiu Komartin

Manuscrisul volumului copci este unul dintre cele patru câștigătoare la concursul de debut organizat în vara și toamna anului 2011 de către Casa de editură Max Blecher și Editura Herg Benet.
Juriul concursului a fost alcătuit din scriitorii Ioan Es. Pop, Liviu Antonesei, Dan Coman, Radu Vancu, Răzvan Țupa și editorii Alexandru Voicescu și Claudiu Komartin.